Photo Management / Import Pictures

jdupuis
New Member

Photo Management / Import Pictures

When I go to System --> Photo Management --> Import Pictures and then follow the process for importing student photos, I receive the message: "440 failure(s) Failure Details Failed to find image in archive." The Map File is saved as a tab delimited txt file, and the Image Files are in a compressed zip, as suggested. Any advice as to how to mass import our school's photos?

15 Replies
HeatherWeist
PowerSchool Champion
PowerSchool Champion

@jdupuis   Is the map file using student numbers or names? If you have student names, then you have to import at the school level. 

 

Sometimes you have to try and reimport a few times. I have had the error appear and then go away after a few attempts.


Heather Weist, M.S.E
PowerSchool Specialist, Westside Community Schools, Omaha, NE (K-12, ~6000 students)

PowerSchool Mentor/Champion

PowerSchool Mentor of the Year 2021 Winner


Did your issue get solved? Please remember to give Kudos and/or select Accept As Solution on the helpful posts to thank the author and to help others find the solution. Thanks!

Mentors_badgeChampions_badge
brookekhudson
Recruit

I am having the same issue this morning no matter what I try. I have done the zip file and text file as suggested as well and am receiving the same error. @jdupuis did you ever get yours to work? Thanks!

JeffG9
PowerSchool Champion
PowerSchool Champion

@brookekhudson @jdupuis  Another thing to check: Are the pictures in the Root directory of the Zip file and not in any sort of folder structure?

______________
Full Disclosure: I do not work for PowerSchool
brookekhudson
Recruit

The first time there was still one extra folder layer so I removed that and tried again. Still failed. 

mblecha
Rookie

I am having the same issue - my photos are at the top level of my zip file. I selected all images, then right-click and choose "compress". There are no interior folders. I've tried the mapping file as a .csv, .text, .tsv... I continue to get errors "Failed to find image in archive". 

I've spent two days looking through forums and help articles to no avail. Someone, send help!

KritiS
Community Support Expert
Community Support Expert

Hi @mblecha

 

One of the possible reasons why you are receiving these errors is that there might be a difference in the file name and the name of the file in the mapping file. You would need to check that the file name and name of the file in the mapping file should be the same.

 

You would need to split the files that are throwing an error of import into a separate import file and that will let you troubleshoot the ones that are causing the issue.

 

Please let us know if this helps or in case of any further queries.



KritiS
Community Moderator

Remember to give Kudos to suggestions that help you!
If a suggestion helps solve your issue, please select Accept As Solution on the post so others can see the solution, too!
mblecha
Rookie

Everything in both files is identical - file names, people - to the letter. I don't know which files are throwing errors because I receive "0 student photos imported. 0 failure(s)." every time. I'm uploading the mapping file as a .csv - I can't find that file type requirement anywhere. Does that work?

JeffG9
PowerSchool Champion
PowerSchool Champion

@mblecha  The mapping file must be a tab-delimited text (txt) file. The file must also have the same letter case as the photo file. For example, if photo extensions are uppercase (12345.JPG) the mapping file must also reference uppercase photo extensions (12345.JPG).

______________
Full Disclosure: I do not work for PowerSchool
mblecha
Rookie

I'm attaching replicas of what my files look like. I wouldn't want to share actual student names and images. PLEASE, will someone take a quick look and tell me what is wrong? I still get no uploads and no failures.Mapping File Image File 

JeffG9
PowerSchool Champion
PowerSchool Champion

@mblecha 

 

-Photos must be in .jpg or .jpeg format

-Your mapping file is incorrect. For examle:

 

Example student mapping file using student number:

 

Student_Number   Photo

            12345                     1.jpg         

            54321                     2.jpg

            25631                     3.jpg

            54785                     4.jpg

 

-Your image file does not have the images in the root directory of the Zip. When you open the Zip file, you should see the photos, not a folder directory. See screenshot.

______________
Full Disclosure: I do not work for PowerSchool
KritiS
Community Support Expert
Community Support Expert

Hi @brookekhudson @joshfreeman

 

You should be able to fix this error by moving the image file to the top level of the archive and then try performing the import again. We recommend reviewing this article photo-management to guide you with the steps to Import Pictures.



KritiS
Community Moderator

Remember to give Kudos to suggestions that help you!
If a suggestion helps solve your issue, please select Accept As Solution on the post so others can see the solution, too!
kooime
Journeyman

How do you actually move the image file to the top level of the archive? What are the steps to be able to do that?

 

JeffG9
PowerSchool Champion
PowerSchool Champion

@kooime  You must Zip the image files properly. When you create the Zip file with the photos, the pictures should be in the root directory of the Zip file, not in a folder. If you are using a PC, select all the photos, right-click and choose Send to...Compressed Folder.

______________
Full Disclosure: I do not work for PowerSchool
kooime
Journeyman

Thank you! That worked

reynoldsn
Professional

Hi @brookekhudson  @joshfreeman 

 

Our school photographer sends us the image file names that include the student number.jpg so I export the student numbers and use those as the txt file to do the import.  Then, after selecting the photos I immediately click the 2nd mouse button and select "send to" then "compressed zipped folder".

 

Ordering the student numbers and the images from smallest to largest helps when doing multiple imports.

 

Always, click the new 'zipped' folder before the import.  If you see the images, it is correct.  If you see another folder, then the upload will not work.

 

I hope this helps!  Take care.